Tüm dünyada 14 Haziran “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü 2011 yılının temasını “DAHA FAZLA KAN DAHA FAZLA HAYAT” olarak belirlendi. Hiç bir fabrikanın üretemediği kanın, tek üretim yeri insan vücududur ve gönüllü kan bağışlamak hayat kurtarmanın çok etkili bir yoludur.
ABO kan grubu sistemini bulan, Nobel ödüllü Karl Landsteiner’in doğum günü olması nedeniyle 14 Haziran; gönüllü ve karşılıksız kan verme alanında etkinlik gösteren Uluslararası Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri Federasyonu, Uluslararası Kan Donör Organizasyonları Federasyonu (FIODS), Uluslararası Kan Transfüzyon Derneği (ISBT) tarafından, “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak seçilmiştir. Bu üç büyük kuruluş Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından birleştirilmiş olup 192 üye devlet, 181 Ulusal Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri, 50 Ulusal Kan Donör Organizasyonları ve dünyanın her yerinden gelen transfüzyon uzmanları tarafından temsil edilmektedir. Türkiye de ilk kez 2004 yılında, düzenlenen bu organizasyona eş zamanlı olarak katılmıştır.
Karl Landsteiner’in bulduğu ABO sisteminde insanların kan grupları, kanın kırmızı hücresi olarak bilinen eritrositlerinin yüzeyindeki proteinlerin özelliğine göre değişmektedir.
Antijen adı verilen bu proteinlerden A antijeni eritrositin yüzeyinde varsa, kanın sıvısında B antijenlerini parçalayan B antikoru mevcuttur. Bu kan A grubu olarak tanımlanır.
B grubunda; B antijeni eritrositin yüzeyinde varsa, kanın sıvısında A antijenlerini parçalayan A antikoru mevcuttur.
AB Grubunda; A ve B antijeninin ikiside eritrositin yüzeyinde varsa, kanın sıvısında hiç antikor yoktur.
O Grubunda; Her iki antikorda kan sıvısında varsa eritrosit yüzeyinde hiç antijen yoktur..
544 Okuma