DÜNYA KOAH GÜNÜ ETKİNLİKLERİ YAPILDI

Her yıl kasım ayının 3. çarşamba günü yapılan Dünya KOAH günü etkinlikleri çerçevesinde 16 Kasım Çarşamba günü Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve araştırma hastanesinde panel yapıldı.

Akciğerlerimizin yaşı bizim yaşımızla uyumlu mu? Kendi yaşıtlarımızla aynı performansa sahip değilsek bu sorunun cevabı ne yazık ki hayır olacaktır. Bir efor harcarken, merdiven çıkarken ya da bir iş yaparken yaşıtlarımızdan daha çabuk yoruluyorsak, akciğerlerimiz olması gerektiğinden daha yaşlı demektir.
Akciğerlerimizin yaşını, Solunum Fonksiyon Testleri (SFT) ile ölçmek çok kolay ve sadece birkaç dakikamızı almaktadır. Hem ülkemizde hem de dünyada ne yazık ki akciğer fonksiyonları kalıcı ve ilerleyici şekilde bozulmuş olduğu halde bundan habersiz yaşayan milyonlarca insan var. Akciğerlerindeki tıkanmanın farkına varmadan yaşayan bu insanlar, erken dönemde korunma önlemlerini almadıkları için ömür boyu ilaç kullanmak ve normalin altında bir kapasite ile yaşamak zorunda kalmaktadırlar.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, kısaca KOAH dediğimiz bu hastalık ne yazık ki toplumlarda iyi tanınmamaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü ve ABD Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü tarafından oluşturulan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı‘na (KOAH’a) karşı Küresel Girişim Grubu (Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease) (GOLD), her yıl kasım ayının 3. Çarşamba gününü Dünya KOAH Günü olarak ilan etmiştir. Bu yıl dünyada 100’den fazla ülkede olduğu gibi Türkiye’de de 16 Kasım 2011 Çarşamba günü “Dünya KOAH Günü” etkinlikleri yapılacaktır.
KOAH-Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı akciğerlerde harabiyete yol açan kronik bir hastalıktır. İlerleyicidir ve tamamen iyileşmez ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir. KOAH hava yollarını tıkayarak nefes almayı güçleştirir. KOAH’lı hastaların öksürük ve balgam çıkarmadan, kısa mesafeli yürüşler, banyo yapma ya da giyinme gibi basit günlük işlerde bile nefes darlığına uzanan değişik semptomları vardır.
KOAH için en önemli risk faktörü sigara içmektir. Sigara dışında, pipo ve birçok ülkede yaygın olan diğer tütün içme tipleri de risk faktörleridir. Sigara dumanına pasif olarak maruz kalmak da solunum semptomlarına ve KOAH’a katkıda bulunur. KOAH’a yol açtığı belgelenmiş diğer nedenler arasında mesleki toz ve kimyasal maddeler (buhar, iritanlar, duman) ve iyi havalandırılmayan konutlarda ısınma ve yemek pişirmede kullanılan organik/biyomas (odun, kurutulmuş bitki, tezek) yakıtlar sayılabilir
2011 Dünya KOAH Günü 16 Kasım’da, Nefesiniz daralıyorsa, çaresiz değilsiniz! teması çerçevesinde gerçekleştirilecektir. Bu tema, nefes darlığı ve diğer KOAH semptomlarının yaşlanmanın normal bir parçası olmadığını ve bu akciğer hastalığının bulunduğu kişiler için yapılabilecek bir şeyler olduğunu vurgulamaktadır.
En belirgin özelliği ilerleyici nefes darlığı olan KOAH oldukça yaygın bir hastalıktır. Yaşam kalitesi üzerinde çok önemli etkileri vardır ve çok sayıda insanın ölümüne neden olmaktadır. Dünyada en çok ölüme neden olan 4. hastalık olmasına ve hastalığın yaygınlığının her yıl giderek artıyor olmasına karşın, hastaların ancak % 10-25’inin henüz teşhis edilebilmiş olması, ve teşhis edilenlerin de çok azının uygun tedavi alıyor olması kabul edilemez bir durumdur. Sorun, sigara içme yaygınlığı ve iç ortam hava kirliliğinin ileri boyutlarda olması ve sağlık sistemimizdeki yapısal sorunlar nedeniyle Türkiye’de daha ciddi boyutlardadır.
Özellikle uzun yıllar sigara içmiş ve bırakmış olsa bile nefes darlığı çekenler, ayrıca ev içi ortamda uzun yıllar odun, kömür yakarak ısınmış bugün iş yaparken veya istirahatta nefes darlığı çekenler, kronik nefes darlığı hastalığına (KOAH) sahip olup olmadıklarını öğrenmek için hekime başvurmalıdırlar.

Dünyada 5 sorudan oluşan basit bir test ile Sizde KOAH Var mı? sorusuna cevap aranmakta 3’ten fazla evet cevabı KOAH şüphesini doğrulamaktadır.

KOAH Testi;

• 1.Haftanın çoğu günü sık sık öksürüyor musunuz?
» Evet ڤ Hayır ڤ
• 2. Haftanın çoğu günü balgam çıkarıyor musunuz?
» Evet ڤ Hayır ڤ
• 3. Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor?
» Evet ڤ Hayır ڤ
• 4. Yaşınız 40‘ın üstünde mi?
» Evet ڤ Hayır ڤ
• 5. Halen sigara içiyor musunuz ya da eskiden içtiniz mi?
» Evet ڤ Hayır ڤ

Bir kişinin KOAH gelişimi konusunda risk altında olup olmadığını belirlemek oldukça kolay olmasına karşılık, KOAH erken dönemlerinde genellikle teşhis edilmemektedir. Oysa KOAH erken dönemde teşhis edilebilse, akciğer fonksiyonlarındaki daha ileri bozulmayı önlemek ve hastalığı durdurmak mümkündür. Hastalığın erken dönemde tanınması için, basit bir test olan Solunum Fonksiyon Testi (SFT) yeterli bilgiyi vermektedir. Solunum fonksiyon testlerinin kullanımının yaygınlaşması için, Dünya KOAH Gününde ülkemizde çeşitli etkinlikler yapılacaktır.
KOAH’ın etkili tedavi programının beş önemli unsuru vardır:

(1) Hastalığın tanısı, değerlendirilmesi ve izlenmesi, (SFT yapılması)
(2) Risk faktörlerinin azaltılması, (Sigaranın bırakılması)
(3) Stabil KOAH’ın ilaç, oksijen, solunum rehabilitasyonu gibi yöntemlerle tedavisi,
(4) KOAH semptomlarının akut alevlenmelirinin hastanede tedavisi.
(5) Yılda bir (ya da iki) kez grip aşısı, 5 yılda bir pnömokok aşısı yapılarak korunma önlemlerinin alınması.
Dünya KOAH Günü etkinliklerinin amacı, kamuoyunun, sağlık görevlilerinin ve yöneticilerinin konu ile ilgili olarak bilgilendirilmesi ve bu önemli halk sağlığı sorunu konusunda yetkililerin harekete geçmelerinin teşvik edilmesidir. Beklentimiz bu çabalar sonucunda gelişecek olan KOAH bilinci sayesinde;
a. KOAH’dan ölümler önemli oranda azalacak
b. KOAH’a bağlı hastaneye yatışların sayısı azalacak
c. Yeni KOAH’lı hastaların oluşma hızı azalacaktır

Bu yıl hastalara sesleniyoruz; “ Nefes darlığınız varsa çaresiz değilsiniz.

1.489 Okuma

Benzer Yazılar

YEŞİLAY BURSA ŞUBESİ GENEL KURULU YAPILDI

Yeşilay Bursa Şubesi Olağan Genel Kurulu 20/01/2019 tarihinde, saat 14.00 de Reyhanpaşa Kültür Merkezi – ...

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tasarım: #drriza.com