Bursa Kent müzesini gezerken, Bursa’da kaç müze olduğunu ve hangi müzeleri gezdiğimi düşündüm. Bu hafta hep birlikte bu eksiği kapatmalıyız diye düşünerek bu yazıyı hazırladım.
18-24 Mayıs tarihleri arası Müzeler Haftası’dır. Sanat, bilim, tarih ve kültürle ilgili, eski eserlerin halka gösterilmek ve tanıtılmak için toplanıp sergilendiği yerlere Müze denmektedir. Eski eserler, bize, geçmiş yıllarda insanların düşünüş, inanç, yaşayış ve yetenekleri hakkında bilgi verirler. Geçmişi öğrenerek bugünü anlamamıza yardımcı olurlar.
Bursa müzeleri hakkında bilgi edinmek için lütfen ismin üzerini tıklayınız.
- BURSA KENT MÜZESİ
- ARKEOLOJİ MÜZESİ
- KARAGÖZ MÜZESİ
- ORMANCILIK MÜZESİ
- ATATÜRK KÖŞKÜ MÜZESİ
- ULUUMAY OSMANLI HALK KIYAFETLRİ VE TAKILARI MÜZESİ
- YAŞAYAN MÜZE: HÜSNÜ ZÜBER
- 17. YÜZYIL OSMANLI EVİ MÜZESİ
- TÜRK-İSLAM ESERLERİ MÜZESİ
- TOFAŞ ANADOLU ARABALARI MÜZESİ
- HÜNKAR KÖŞKÜ
- BASIN MÜZESİ
- CUMALIKIZIK ETNOĞRAFYA MÜZESİ
- MUDANYA MÜTAREKE EVİ MÜZESİ
- YENİŞEHİR ŞEMAKİ EVİ MÜZESİ
- CELAL BAYAR MÜZESİ
- BURSA SAĞLIK MÜZESİ
- İZNİK MÜZESİ
- AYASOFYA MÜZESİ
- İNEGÖL KENT MÜZESİ
Avrupa’nın ilk ulusal müzesi 27 Temmuz 1793 tarihinde açılan Louvre (Luvr) müzesidir. Yurdumuzda müze çalışmaları 1846 yılında Ahmet Fethi Paşa tarafından başlatıldı. İlk müze İstanbul’da Aya irini Kilisesi’nde kuruldu. Daha sonra Osman Hamdi Bey zamanında yurdun çeşitli bölgelerinden, özellikle Nemrut Dağı’nda eski Sayda kentinde yapılan arkeolojik kazılardan çıkan eserler İstanbul’a getirilerek bugünkü İstanbul Arkeoloji Müzesi kuruldu. Osman Hamdi Beyin ölümünden sonra bu göreve Halit Eldem atandı. Onun zamanında Türk İslam eserlerini içine alan «İslam Müzesi» kuruldu.
1924 yılında Topkapı Sarayı müze olarak hizmete açıldı. 1928 yılında Etnografya Müzesi tamamlanarak hizmete girdi. 1934 yılında Ayasofya müze olarak hizmete sunuldu. Bu arada Konya, Bursa, Manisa, İzmir, Kayseri, Afyon, Antalya, Edirne, Adana illerimizde müzeler açıldı. Açılan müzeler geliştirildi. Eski müzeler onarıldı. Cumhuriyet döneminde bir yandan müzeler açılırken öte yandan da arkeolojik kazılar yapıldı. Roma Hamamı, Ahlatlıbel, Alacahöyük, Alişar, Boğazlıyan kazıları ilk milli arkeolojik kazılardır. Bu kazılardan çıkan eserler Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndedir.
Müzeler artık geçmişle aramızda kültür köprüsü kurulan eğitim yerleri olmuştur. Günümüzden yüzlerce yıl önce yaşamış insanların kültürleri, yaşayış biçimleri hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Müzeler yalnız geçmişteki kültür varlıklarının sergilendiği yer değil, aynı zamanda Etnografya, fen, doğa ve folklor müzelerinde yakın geçmişin sanat ve zeka ürünlerinin ortaya konduğu yerlerdir. Müzelerimizin görevlerinden biri kültürel varlıkları korumak ise diğeri eğitimdir. Polonya’daki bir müzenin önündeki şu yazı müzenin önemini çok güzel açıklıyor «Geçmiş, gelecek içindir».
924 Okuma